Dom > Izložba > Sadržaj
Гоогле-ов АлпхаГо АИ победио је Лее Се-дол поново да освоји Го серију 4-1
Sep 28, 2018

После првог пораза на Гоогле ДеепМинд Цхалленге Матцху у недјељу, Го-плаиинг АИ АлпхаГо је победио играчу свјетске класе Лее Се-дол по четврти пут да освоји серију од пет серија од укупно 4-1. Последња утакмица се показала блиском, са обе стране су се бориле напорно и прелазиле дубоко у продужетак. АлпхаГо је АИ развијен од стране Гооглеове твртке ДеепМинд у власништву компаније Гоогле и већ је у суботу завршио историјску победу постајући први рачунарски програм који је победио врхунског Го играча.

Победа је дошла након "лоше грешке" која је направљена раније у игри, према оснивачу ДеепМинд-а Демис Хассабису, остављајући АлпхаГо-у "тежак је покушати да га прикрије." Победивши последњу утакмицу упркос свом блипу у четвртом, АлпхаГо је недвосмислено демонстрирао своју супериорност над једним од најбољих играча у свијету, потврдивши важну прекретницу за вештачку интелигенцију у процесу.

То је било "најомиљеније доживљаје у игри које смо до сада имали", рекао је оснивач ДеепМинда Демис Хассабис на конференцији за новинаре након утакмице, са "невероватно блиским и напетим финишом". Лее је рекао да му је жао што је утакмица дошла до краја, док је изразила колико је то тешко из психолошке перспективе.

Програм ДеепМинд АлпхаГо је запањен Го-плаиинг светом победивши 18-годишњег светског првака Лее Се-дол захваљујући напредном систему базираном на дубоким неуронским мрежама и машинском учењу. Серија је била први пут када је рачунарски програм преузео професионални 9-дан играч Гоа, древну кинеску игру на плочу која је дуго сматрана немогућа да рачунари играју на свјетском нивоу због претпостављеног нивоа интуиције потребне; Гоова правила су једноставна, али има више могућих позиција него што постоје атоми у свемиру. Лее се такмичио за награду од милион долара коју је поклонио Гоогле, али победа ДеепМинда значи да ће бити донирана у добротворне сврхе.

Верге је у Сеулу за целу серију Гоогле ДеепМинд Цхалленге Матцх-а - можете покрити све наше покривености игара и шта АлпхаГо значи за АИ у овом наменском чворићу.