Dom > Izložba > Sadržaj
Интегрисани кола ИЦ развој
May 11, 2017

Са основним ИЦ сада постојањем, следећа фаза приче је била у развоју интегрисаних кола.

Морала је да се развије из експеримента високих цена лабораторијских експеримената за неколико апликација из нише до оне где је било доступно по ниској цени и за све електронске арене.

Развој интегрисаног кола до тренутног стања широко распрострањене употребе трајао је много година и много развоја.

Међутим, трошкови постепено пали, а употреба се стабилно повећавала јер су више производа развијене како би се искористила ИЦ технологија.

Рани развој

Рани напредак у развоју ИЦ-а није био лак. Високи трошкови указивали су на потешкоће са којима се сусрећу. Принос је био велики проблем. Само проценат тачности је био на располагању са процесима који су били доступни у то време, што значи да је само мали део чипова радио исправно. Што је компликованији чип, то је мања шанса да ради. Чак су и кола са неколико десетина компоненти дале принос од око 10%.

Већина развоја ИЦ-а 1960-их година била је посвећена повећању приноса. Препознато је да је кључ успеха у овој области лежи у могућности да економски производи ИЦ. Ово се може постићи само ако се проценат радних кола у плочама може значајно повећати.

Већина развоја и унапређења је направљен у САД због количине новца који је био доступан за истраживање свемира.

Упркос овим другим земљама, направљен је значајан напредак. Европа је била добро на терену. У Великој Британији Плессеи је предузела много припремних радова за Краљевски радарски естаблишмент. Остале компаније, укључујући Ферранти, стандардне телефоне и каблове (СТЦ) и Муллард (сада део Пхилипс-а, ​​који се, с друге стране, промијенио у НКСП), сви су се придружили ИЦ клубу. Друге земље у Европи су имале сличан интерес за ове нове уређаје.

Јапан, који је брзо постао веома важна сила у светској економији, видио је значај полупроводничке технологије. У већини подручја истраживања од првих производних транзистора до саме ИЦ технологије било је само око двије године иза САД-а. Једна од првих јапанских компанија које су произвеле ИЦ је компанија Ниппон Елецтриц, НЕЦ која је своје производе пласирала на тржиште 1965. године.

Схватајући огромне количине истраживања која би била потребна да би се стекло светско лидерство, пет највећих јапанских произвођача ИЦ-а сарађивало је на заједничком истраживању са Владом 1975. године. Ова шема је платила огромне дивиденде које су поставиле неке од ових компанија на врху табеле за ИЦ продају.

Развијене су нове ИЦ технологије

Сви рани радови на ИЦ технологији су предузети коришћењем биполарне технологије. Убрзо је утврђено да је дисипација топлоте највећи фактор који ограничава развој величине и сложености ИЦ. С обзиром на то да је број компоненти на ИЦ-у упакован у врло мали простор, проблеми са топлотом били су много већи поруџбини него уколико је склоп направљен помоћу дискретних компоненти.

У почетку, рад је био усредсређен на проналажење ефикаснијих начина уклањања врућине, али то је само ограничило успјех. Ускоро је постало очигледно да је потребан револуционарнији приступ уколико би се нивои интеграције повећали.

Одговор на пут напред за развој интегрисаних кола дошао је у облику нове транзисторске технологије. Прво произведено 1963. године, транзистор са теренским ефектима имао је велике предности у томе што је капија практично без струје. Такође, канал је имао релативно ниску "отпорност" и висок отпор. То је учинило идеалним за дигиталне апликације где би се тренутна потрошња могла смањити за многе редове магнитуде.

Компанија Текас Инструментс је поново била на челу и прва компанија која је 1966. године пустила на тржиште МОС уређај. Њихов први уређај био је бинарни до децимални претварач, али су многи други убрзо потом слиједили.

Даљи нивои интеграције

Како је МОС технологија у великој мјери освојила проблем диспанзије топлоте, начин је отворен за развој много виших нивоа интеграције.

Напредак у овој области развоја интегрисаних кола био је веома брз. Само годину дана након што је Тексас покренуо свој први уређај, Фаирцхилд је преузео водство тако што је производио уређај са више од хиљаду транзистора. Чип је био 256-битни РАМ и то је био први велики покушај да се освоји доминација меморије магнетског језгра која се у овом тренутку користила на рачунарима.

Иако је то био прекретница у полупроводничкој технологији, уређај није био комерцијални успех. Чип је био двоструко скупљи од традиционалне меморије и није продао. Међутим, показао је начин на који је полупроводничка технологија напредовала. Тек када је покренута 1 кбитна РАМ меморије, полупроводнички уређаји почињу да показују предност.

Као напредна МОС технологија из 1970-их постала је доминантни формат за ИЦс. Иако су линеарни ИЦ постали популарнији и чипови попут познатог оперативног појачавача 741, била је МОС технологија која је доминирала на тржишту. Нивои интеграције су наставили да се повећавају и нове идеје су почеле да се развијају у главама дизајнера ИЦ-а