Dom > Novosti > Sadržaj
MWC: Telefoni gubi grip na mobilnom
Oct 27, 2018

Kako mobilna industrija pokazuje svoju tehnologiju u Barseloni ove nedelje (22.-25. Februara), to će biti zdravstveni pregledi pametnih satova, povezanih automobila i pametnih gradova koji će uzeti naslove i interesovanje, možda.

Mobilna industrija se više ne fokusira samo na telefon, već na povezan uređaj, au ovom svetu IoT taj uređaj može biti automobil baš kao što bi mogao biti sat, monitor ili zgrada.

Pa šta se dešava sa pametnim telefonom? Ništa, to su samo percepcije korisnika i očekivanja na tržištu koja se menjaju.

Globalno tržište mobilnih telefona je i dalje veliko tržište za poluprovodnike i mrežne dobavljače. Još je velika i još uvijek raste. Ali stopa rasta usporava. Najveći svjetski dobavljač pametnih telefona, Apple je u zadnjih tri mjeseca prošle godine video porast prodaje iPhone-a. Prema istraživaču tržišta, Strategija analitike, pošiljke telefona su povećane za 2% u 2015. godini. Međutim, stopa rasta se usporava, značajno na tržištima u razvoju u Latinskoj Americi i Istočnoj Evropi. Velika tržišta Azije, Zapadne Evrope i Severne Amerike počinju da zasićuju.

Tržište telefona čeka nešto novo i izgleda da se to ne dešava uskoro.

Samsung, Huawei i HTC svi će objaviti nove pametne telefone u Barceloni, ali će li ove kompanije dobiti više naslova od najnovijeg LG pametnog sat ili platforme za mobilne podatke zasnovane na oblaku za isporuku namirnica? Bolna realnost je da 4G tehnologije mobilnog telefona više ne uzbuđuju potrošača. Želimo nešto novo i to se možda neće dogoditi dok 5G ne dođe. Ali 5G je pet godina.

Biće puno govora o 5G na MWC 2016. Ali ovo će biti o masivnim MIMO istraživanjima i raspodeli spektra. Ili će se raditi o tome kako napajanje procesora mora biti u funkciji 1GHz kanala prenosa podataka. Prekasno je da razgovarate o 5G slušalicama i aplikacijama.

5G uključuje takvu osnovnu promenu u smeru tehnologije koja je malo verovatno da će biti spremna za tržište prije 2020. godine. U stvari, programeri mreže već nagoveštavaju da bi mogao biti 2022 ili čak 2024 pre nego što 54G ispuni svoje obećanje da će pretvoriti mobilni komunikacijski pejzaž.

Dakle, osim ako se dobavljači poluprovodnika i slušalice ne dodju na nešto novo kao 4.5G, veliki i dobar mobilne industrije u Barseloni će morati da se pohvali pametnim satovima i pametnim gradovima i povezanim automobilima. To nije loše, zar ne?