Dom > Novosti > Sadržaj
Радио Фор ИоТ извлачи десету снагу Ви-Фи-а
Sep 14, 2018

Истраживачи у Белгијском Центру Имец и Холст у Холандији показали су радио технологију мале снаге за коју тврде да ће радити на великим даљинама.

Они тврде да је 10-кратно смањење снаге над традиционалним 802.11 Ви-Фи заснованим на ОФДМ (ортогоналном фреквенцијском поделу мултиплексирања) радио преноса у раду на конференцији ИЕЕЕ Интернатионал Солид Стате Цирцуитс (ИССЦЦ 2016) која је раније одржана у Сан Франциску месец дана.

Потпуно дигитални поларни предајник троши само 13 нано-џула по биту, рекли су истраживачи. Показало се да покреће Ви-Фи протокол велике брзине - ИЕЕЕ802.11ах - који је намењен за апликације на интернету.

Протокол 802.11ах ради у фреквенцијском фреквенцијском опсегу од 868 МХз. Ово је исто као ривалски ИоТ радио стандард ЛоРаВАН 1.0, али који га разликује од других Блуетоотх Ви-Фи уређаја који раде на 2.4ГХз. Има 1МХз / 2МХз канални пропусни опсег и подржава далекосежне дата везе до 2.1Мбит / с.

Стандард 802.11ах користи ОФДМ како би побољшао робусност везе од избијања и постигао високу спектралну ефикасност односно максимизирање брзине преноса података у датом радио-каналу.
Приступ Имеца и Холст Центра је био мало другачији, они су дизајнирали потпуно дигитални поларни предајник, али задовољава захтеве конвенционалних Ви-Фи стандарда у смислу спектралне маске и векторске величине грешке (ЕВМ).

На пример, измерени фазни шум на смјеру од 1.5МХз за радио Имец је -115дБц / Хз што је 15дБ ниже од захтјева спектралне маске за стандард ИЕЕЕ 802.11ах. На 1МХз / 2МХз са 64-КАМ ОФДМ пакетом података, и далеки и блиски спектар пролазе маском са најмање 4,8дБ маргине. ЕВМ је испод 4,4%.

Потрошња одашиљача је нижа од 7,1мВ, када испоручује излазну снагу од 0дБм и ради од 1В напајања. Ово тврди да је Имец смањење снаге 10к у поређењу са другим ОФДМ примопредајницима.

Овај чланак је из "електронске недеље"; Оригинал линк интервју: хттп: //ввв.елецтроницсвеекли.цом/невс/радио-фор-иот-дравс-тентх-тхе-повер-оф-ви-фи-2016-02/