Dom > Novosti > Sadržaj
Истраживање открива високе трошкове, ризике повезане са прототипским ПЦБ-овима
Sep 28, 2018

Изградња вишеслојних штампаних плоча ( ПЦБ ) за професионалну штампану електронику захтева висококвалитетне и предвидљиве материјале и опрему. Предузећа која се баве производњом и дизајном електронике обично издвајају производњу, улажу значајан капитал и доживљавају дуготрајна времена са ПЦБ прототипима. Они траже економично, брже и сигурније средство за то.

То је према новом истраживању које је водио Нано Дименсион Лтд., лидер у области 3Д штампане електронике. Анкета о спремности писача 3Д штампача, која је спроведена током неколико мјесеци, добила је одговоре од скоро 300 произвођача електронике и дизајнера широм света. Истраживачи су се кретали од инжењера до дизајнера и пројектних менаџера, који су служили у различитим производним улогама. Индустрије су се кретале од произвођача ПЦБ- а и ОЕМ-а до инжињера, одбране, производње, ваздухопловства, електронике, медицинских, сензора и хабања, телекомуникација, енергије и других.

Међу кључним налазима, 16 процената испитаника рекло је да њихове компаније потроше више од 100 000 долара годишње на прототипе ПЦБ-а, а 17 процената троши између 50 000 и 100 000 долара. Четрдесет четврти проценат испитаника приметио је потрошњу ПЦБ-а између 10.000 и 50.000 долара годишње. Само 23 процената испитаника рекло је да њихове компаније потроше мање од 10.000 долара на прототипове ПЦБ-а сваке године.

"Процес прототипа ПЦБ-а изван подручја је оптерећен мањкавостима: то је скупо, потребно је пуно времена и угрожава интелектуалну својину", рекао је Симон Фриед, главни пословни директор Нано димензије. "На тржишту смо видели 3Д штампаче који брзо прототипују друге врсте производа, а резултати нашег истраживања одражавају тржиште које је спремно за 3Д штампање и сада доноси нову еру ПЦБ инжињеринга. Сада је вријеме да инжењери штампају своје квалитетне вишеслојне ПЦБ прототипе у кући - јефтино и брзо. "

Деведесет и три посто свих учесника истраживања рекло је да њихове компаније раде са кратким радним спољним ПЦБ прототипима у неком тренутку сваке године. Шездесет и два процента анкетираних испитаника примијетило је да ПЦБ-ови своје компаније стварају и користе висок број слојева, што значи да су њихови пројекти сложенији и да је процес прототипа ПЦБ-а скуп.

Заправо, скоро два од три испитаника се брину о сигурности своје интелектуалне својине када шаљу своје пројекте трећим странама за прототипирање. Друга питања која се тичу компанија обично наводе када шаљу своје прототипове дизајнерима у иностране фирме укључују време, трошкове и потенцијалне кашњења у добијању својих производа на тржиште, нарочито ако се прототипови требају поново обрадити неколико пута.

Иако је већина испитаника из Северне Америке, истраживање је донело резултате из целог света, укључујући скоро сваку европску нацију, Аустралију, Индију, Израел и различите азијске, афричке и јужноамеричке нације. Испитаници су укључивали мјешавину великих компанија, а скоро три од четири радила су за компаније мање од 500 запослених, а мало више од једне четвртине ради за компаније са више од 500 радника.

Према истраживању БЦЦ Ресеарцха, глобално тржиште услуга електронског уговора (ЕЦМ) би требало да износи 515,6 милијарди долара у 2015. години, достигне скоро 561,2 милијарде долара до 2016, а 845,8 милијарди до 2021, петогодишња годишња стопа годишње стопе раста (ЦАГР) од 8,6% од 2016-2021.

Оригинални чланак долази од иконе007.